Het project StreekgenotenStad Streek en Trouw is een initiatief van Stichting Narare i.s.m. Veenkoloniaal Symphonie Orkest (VKSO)

INTERVIEWS

Stichting Be-wonder/ROODPALEIS (Betsy Torenbos) werd in 2018 aangetrokken voor de productie(leiding) en regie van films en performances. Torenbos zocht voor het maken van de films de samenwerking op met Ard van Rijn en Gerard Arkink (Dialoog Produkties). De interviews werden met 2 camera's opgenomen in de huiskamers van de vertellers. 

Er zijn 17 mensen in Drentse en Groningse Veenkoloniën geïnterviewd over 1940-1945 in seizoen '18-'19. Bij elk van deze interviews was een dichter aanwezig. De gedichten worden gebundeld en zijn een onderdeel van de voorstellingen.

Interviews: Paulien Bakker
Editing en camera's: Betsy Torenbos (ROODPALEIS), Ard van Rijn / Gerard Arkink (Dialoog Produkties)

MUZIEK

Theatermaker en danseres Betsy Torenbos vroeg componist Louis Andriessen om een Joods lied. Het resultaat: Louis Andriessen Machmes Wos (wereldpremière van een nieuwe bewerking) in 2019. Louis Andriessen componeerde Machmes Wos in 1996 voor de speelfilm For My Baby van Rudolf van den Berg.

In 2019 bewerkte Bob Zimmerman het lied voor het orkest VKSO (o.l.v. Lubertus Leutscher) en voor een kleine bezetting in opdracht van Betsy Torenbos.  VKSO geeft haar concerten op 10 februari in Winschoten, 24 februari in Hoogeveen, 17 maart in Stadskanaal i.s.m. Bert Hadders en Bolotny Trio (Tim Nobel, Don Hofman en Sergei Bolotny)

Op  31 maart vindt een overgangsconcert plaats in Westerbork (Het Voorhof) om 16:00. De bijzondere samenwerking tussen VKSO / Lubertus Leutscher, Beno Hofman en de vertellers van Stad Streek en Trouw ontvouwt zich aan het slot van dit concert in een bijzonder ritueel.

PERFORMANCE-INSTALLATIES 

Na dit overgangsconcert vinden nog 6 voorstellingen plaats waar de interviews, de gedichten en het lied Machmes Wos  de basis vormen voor performance-installaties op locaties.

Zangeres Hanneke Tichelaar,  de pianisten Nely-Jo Hölscher, Jan de Roos, Tomas Kloosterman, performer Betsy Torenbos, videokunstenaar Martin Lambeek, een vocaal koor, de dichters en de oudste generatie treden samen op!

www.vanplan.nl voor reserveringen

 images/def1.jpg

Zaterdag 6 april  in het Boschhuis Ter Apel  15:00-16:15

Zaterdag 13 april in  Gasselte in Het Witte Kerkje 15:00-16:15

Zondag 28 april in Groningen in de Joodse synagoge 15:00-16:15

Zaterdag 4 mei in Valtermond in de Muziekboerderij 15:00-16:15

Zaterdag 11 mei in Klazienaveen in de Veenkerk 15:00-16:15

Zaterdag 25 mei in de overkapping van de commandantswoning op terrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork 15:00-16:15

images/def2.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=-LbGEObm508

images/defadvertentie_streekgenoten_31_maart_v3_vp.jpg