In 2009 maakte ROODPALEIS i.s.m. Kleintje Kolk het multimediale werk Memento met nieuwe muziek van Louis Andriessen (fluitiste Urara Ishiko uit Japan). Met actrice Nora Kretz, een danseres en een fluitiste. Memento is gebaseerd op het levensverhaal van Lydia Stroobach.

In 2009 maakte ROODPALEIS i.s.m. Warenhuis Vanderveen en de Asser Historische Vereniging de film Maria in Campis.
Met actrice Manon Alving en dichter Djodjie Rinsampessy.

In 2010 maakte ROODPALEIS i.s.m. Kleintje Kolk Memento Edu voor scholen en verzorgingshuizen. Dit project heeft een educatief programma waarin Torenbos samen met hoogleraar Homme Wedman het belang van oral history overdraagt aan jongere generaties. 500 interiews tussen jongeren en ouderen.

In 2010 maakte ROODPALEIS i.s.m. Axis festvial en Warenhuis Vanderveen Molly en Milly met actrice Cox Habbema en zangeres Jojanneke Vanderveen met een nieuwe tekst van Jo Willems.

In 2011 maakte ROODPALEIS i.s.m. DNK de bouwlamp voorstelling De Bouwvakkers en het meisje ter voorbereiding op de opening van DNK: met bouwvakkers van de BAM en bewoners - een reis door het hele pand en parkeergarages met slagwerk van de bouwvakkers o.l.v. componist Harry de Wit m.m.v. WantToSwing, Jojanneke Vanderveen, Marijke Mulder en de 11-jarige stadsdichteres Sifra Kramer.

In 2011 maakte ROODPALEIS i.s.m. Gemeentehuis en het Axis festival (Jos Visscher) De Ruimte tussen ons (met actrice Nora Kretz) met muziek  van Louis Andriessen voor viool (Marijke Mulder). Het stuk was gebaseerd op een interview met oud-politicus Jeep Plantinga.

In 2012  maakte ROODPALEIS i.s.m. DNK de openingsvoorstelling De oude man en de Ifee met acteurs Maartje van de Wetering en Jaap Maarleveld (Prinses Margriet opende het gebouw).

In 2012 maakte ROODPALEIS i.s.m. DNK de openingsfilm voor en met alle gebruikers van DNK.

In 2012 maakte ROODPALEIS i.s.m. Castrum Peregrini (nu H401), Warenhuis Vanderveen, Asser Historische Vereniging rond 5 mei een herdenkingsprogramma in de Buningzaal.

In 2012/2013 werkte ROODPALEIS nauw samen met Anita Tijsma van Zorggroep Meander, Woonzorg Nederland en Espria om een afscheidsritueel te maken voor het Prof. Tuntlerhuis in Ter Apel. Jong en oud werden verbonden in het project Vergeet mie nait. Een 150-tal ouderen in Ter Apel werden geinterviewd door jongeren van 5 verschillende scholen (basis onderwijs en vo). Torenbos nam zelf de mensen die een bepaalde vorm van dementie hadden onder haar hoede. Het resulteerde in een reis door het gebouw met multimediale installaties. Vaste collega Jo Willems schreef op basis van die interviews een theatervoorstelling die Torenbos weer regisseerde. De voorstelling werd speciaal voor de stad Assen in DNK RaboZaal nog een keer uitgevoerd, weer met actrice Karin Noeken en pianist Hans Kaldeway.

In 2013 maakte ROODPALEIS i.s.m. Castrum Peregrini (nu H401), Warenhuis Vanderveen, Asser Historische Vereniging rond 5 mei een herdenkingsprogramma in de Buningzaal.

In 2014 bracht ROODPALEIS i.s.m DNK en Zorgcollectief Zuid-West Drenthe (Gerard Schoep) het werk toneelschrijver Jan Fabricius (1871-1964) op de planken. De première van Onder één dak vond plaats in mei 2014. Met Alina Kiers, Ben Smit, Bas de Buyn, Arno van der Heyden, Antoinette Jelgersma, Albert Secuur, Jaap Maarleveld. Gelijktijdig met de theatertournee in seizoen 2014-2015 was er een educatief programma van ROODPALEIS. Bewerking door schrijver Jo Willems. Huus van de Taol en RP maakten van de 3 versies van het toneelstuk een boekwerk (Fabricius/Naarding/Willems).

In 2015 bracht ROODPALEIS i.s.m. DNK Instant Slauerhoff uit. Guus Slauerhoff was de initiatiefnemer. Met de spelers Anne-Wil Blankers, Hans Croiset, Marcel Möring, Harry de Wit, Jojanneke Vanderveen, Egbert Hovenkamp, Marijke Mulder en Betsy Torenbos (beeldende kunst<>muziek<> tekst<>dans<>video).

In 2016 bracht ROODPALEIS i.s.m. DNK het theaterstuk Mensen die ik gekend heb uit (Jan Fabricius / bewerking Jo Willems). Première in januari 2016 met de acteurs Ben Smit en Alina Kiers. Tegelijkertijd waren er workshops oral history en dans voor ouderen en mensen met dementie.

In 2016 maakte ROODPALEIS Instant Slauerhoff voor Bike Dreams met Guus Slauerhoff en Betsy Torenbos op het Balloërveld in Drenthe.

In 2016 maakte ROODPALEIS i.s.m. Herinneringscentrum Kamp Westerbork Adres Onbekend, de bestseller van Katrine Taylor. Torenbos inviteerde de actuers Hans Croiset, Hans van Veggel en violiste Lisanne Soeterbroek voor de opening van de overkapping van Gemmeker zijn commandantswoning. In 2017 ging het stuk in 3 theaters in première: o.a. in de DeLaMar in A'dam met violiste Heleen Hulst.

In 2017-2018-2019 vond de pilot ROODPALEIS op Zolder plaats in DNK (5 culturele projecten (workshops & performances) in het maatschappelijke domein. I.s.m. Vaart Welzijn, Interzorg, Vluchtelingen Noord Nederland, Cosis, WerkPro en AZC. Daarnaast ontstond een samenwerkingsverband met Johan Kolsteeg van RUG voor een onderzoek.

In seizoen 2018-2019 vond het project  Streekgenoten / Stad Streek en Trouw plaats i.s.m. met VKSO, Dialoog Produkties en St. Narare. Docu-theater met muziek van Louis Andriessen en Bob Zimmerman (oral history / films en muziektheater). Mezzo-sopraan Hanneke Tichelaar en pianiste Nely-Jo Hölscher voeren Machmes Wos uit samen met danseres Betsy Torenbos. Er vonden 17 interviews plaats in de Veenkoloniën met de oudste generatie. In 2020 zendt RTV Drenthe 17 korte films uit gemaakt door ROODPALEIS en Dialoog Produkties in het kader van 75 jaar Bevrijding.

2020/2021
In Coronatijd regisseerde Torenbos Mijn liefde is een koorts een multimediaal theaterstuk op locatie in de Stefanuskerk in Beilen voor het culturele jaar van gemeente Midden-Drenthe. Met muziek van Bob Zimmerman speciaal voor een lokaal fluisterkoor gecomponeerd. Met acteurs Nora Kretz Rosa de Silva. Voor de Theaterkrant/Kester Freriks was de voorstelling de keuze van de criticus en kreeg een diamant badge! Jo Willems en Betsy Torenbos waren verantwoordelijk voor de tekst. Torenbos voor de multimedia. De film van deze voorstelling gemaakt door Torenbos en MY Facilties werd uitgezonden op RTV Drenthe.

2021/2022/2023 https://tabeenieuwguinea.nl/

2022 https://paradijsaaenhunze.nl/

2023 Met Gisèle, een hommage maakte filmer, theatermaker en danser Betsy Torenbos een persoonlijk en intiem eerbetoon voor de Nederlandse kunstenaar Gisèle van Waterschoot van der Gracht. Betsy haar artistieke kijk is gecombineerd met muziek van de componist Louis Andriessen, die hij speciaal schreef en speelde voor deze film na zijn bezoek aan het huis van Gisèle. Dankzij hun samenwerking ontdekt het publiek Gisèle’s leven (1912-2013) door gesprekken, kunstwerken en suggestieve objecten die tot de kunstenaar behoren.Deze kunstfilm representeert niet alleen een herinnering aan Gisèle maar ook aan Louis Andriessen die stierf in de zomer van 2021.