COMMUNITY ART PROJECT


images/rp_eps1.jpgimages/dnk_corp_corp_roze.jpgimages/actiumpayoffroodgrijs.jpg
images/dsc_0233kl.jpg                                                                                                                        Fotografie: D.P. Pattynama

 

ROODPALEIS, huisgezelschap van De Nieuwe Kolk, in nauwe samenwerking met Vluchtelingenwerk, RUG, Vaart Welzijn, Promens Care, Gemeente Assen, Provincie Drenthe, St. Stila.

ROODPALEIS op zolder (3e verdieping Actium) geeft workshops en performances aan Assenaren in kwetsbare positie.

 

ROODPALEIS werkt op intieme en gepassioneerde wijze samen met ouderen, jongeren en vluchtelingen. In deze workshops komen mensen uit deze groep samen met kunstenaars. De workshops hebben twee doelen.

Enerzijds het delen van persoonlijke herinneringen (mondelinge overlevering van verhalen / oral history). Daarnaast worden in korte tijd de verhalen omgezet tot kunstwerken. De deelnemer kan trots zijn op wat ze heeft bereikt en dit delen met het publiek.
Deze schoonheid wordt zichtbaar in de performances en expositie.

Uit het beschikbaar komend materiaal bouwt ROODPALEIS in 2018/2019 de multimediale theatervoorstelling Kleine Tederheden, waarin de deelnemers van de workshops naast professionele acteurs, dansers en musici spelen.

Betsy Torenbos laat gewone mensen in het theater verhalen vertellen. Daarmee gaat ze terug naar de oorsprongen van de kunst. Het vasthouden en overdragen van ervaringen is een van de eerste opgaven voor de mens. In de oudste tijden was daarvoor geen andere methode dan het vertellen. Zij die levenservaring hadden gaven verzamelden op gezette tijden jongeren om zich heen om hen te vertellen wat zij geleerd hadden. Dikwijls waren dat verhalen die zij zelf ook weer van de generatie voor hen hadden vernomen. De bedoeling was dat die verhalen beklijfden. Daarvoor moesten zij aan bepaalde eisen voldoen. Een muzikale structuur was belangrijk: herhalingen, ritmiek, klankkleur. Gebruik van beelden en tot de verbeelding sprekende vergelijkingen. Ook het uitbeelden van onderdelen uit de verhalen was een hulpmiddel. Met die laatste stap groeide uit de verhaaltraditie het theater.  (Kees Vuyk, filosoof)

Concept, regie, artistieke leiding: Betsy Torenbos

 Dramaturgie: Jo Willems, redactie

Videotechniek: Martin L.A. Lambeek

Audio: Lammert Broekema

Kunstenaars: Guus Slauerhoff, Harry Cock e.a.

images/img_7623.jpg 

2017/2018

 

ROZ1

Samenwerking met Interzorg en Vaart Welzijn  

*donderdag 28 september 2017 - workshop (besloten)

* zondag 8 oktober 2017 performance (openbaar))

ROZ 2

Samenwerking met Vluchtelingenwerk en Gemeente Assen. 

* 19 november 2017 en 10 december (ontmoetingen)

* 21 januari 2018 - workshop (besloten)

* 27 januari opbouw en koken

* 28 januari 2018 - performance (openbaar))

ROZ 3 

Samenwerking met Vaart Welzijn, Promens Care en RUG

*dinsdag 17 en 24 april (workshops)

*dinsdag 15 en 22 mei (workshops)

* Performance op zondag 27 mei 

ROZ 4  

Samenwerking met alle bovengenoemde partijen

*Workshop op donderdag 24 mei

*Performance op zondag 3 juni 2018